Γρανίτης
Ο Γρανίτης αποτελεί την φυσική πύλη εισόδου στο λεκανοπέδιο σε απόσταση 8χλμ. από το Κάτω Νευροκόπι και σε υψόμετρο 789 μ.. Είναι ένα γραφικότατο χωριό πνιγμένο στο πράσινο με πεύκα, έλατα, οξιές, καρποφόρες καρυδιές και αυτοφυείς φουντουκιές. Ονομάστηκε έτσι από τα λατομεία γρανίτη που υπήρχαν στην περιοχή απ’ όπου έβγαιναν τετράγωνες πέτρες (κυβόλιθοι) με τις οποίες παλαιότερα έστρωναν τα καλντερίμια. Μια βόλτα μέσα στα στενά δρομάκια του χωριού θα σας αποζημιώσει αφού θα δείτε πανέμορφα πέτρινα σπίτια με περιποιημένες αυλές
Μέσα στο χωριό υπάρχει η μεταβυζαντινή εκκλησία των Ταξιαρχών χτισμένη το 1873, όπου σώζονται τα ξυλόγλυπτα: δεσποτικό, προσκυνητάρι, επίστεψη τέμπλου και παραστάδες Ωραίας Πύλης..
Είναι από τα μικρά γραφικά χωριά της Ελλάδας που πολλές φορές δεν αναφέρει ούτε ο χάρτης. Έχει καταφέρει να γίνει σημείο αναφοράς για όσες και όσους επιζητούν στιγμές χαλάρωσης, περπατώντας σε οργανωμένα βαθύσκιωτα μονοπάτια ή αναζητούν την ένταση και την αδρεναλίνη, «κατακτώντας» μεγάλα υψόμετρα και ψηλές κορυφές. Ο λόγος για το μικρό χωριό Γρανίτης, στον δήμο Κάτω Νευροκοπίου Δράμας, που από συνηθισμένο οδικό «πέρασμα» έχει εξελιχθεί σε «σταθμό» και ορμητήριο εναλλακτικού τουρισμού στην περιοχή, με το οργανωμένο και πιστοποιημένο δίκτυο μονοπατιών 30 χλμ. που διαθέτει. Δεν είναι τυχαίο πως εκεί κάθε Σεπτέμβριο διοργανώνονται οι δημοφιλείς αγώνες ορεινού τρεξίματος «Granitis Trail», με τη συμμετοχή εκατοντάδων αθλητών από την Ελλάδα και το εξωτερικό.
Με δύο οργανωμένα μονοπάτια, 21 και 9 χλμ. αντίστοιχα, το χωριό αποτελεί μια καλή πρόταση για όσους και όσες θέλουν να έρθουν σ’ επαφή με τη φύση, τα χρώματα και τις μυρωδιές της. Για περιπάτους και πεζοπορία μέσα σε δάση από οξιές ή για πιο extreme καταστάσεις και αντοχές, «κατακτώντας» ψηλές κορυφές με θέα που συναρπάζει. Ειδικά όταν όλα αυτά συνδυάζονται, στο τέλος της ημέρας, με παραδοσιακά πιάτα στις τοπικές ταβέρνες, χαλάρωση και ύπνο στα δύο μικρά ζεστά ξενοδοχεία του χωριού, τότε απλά ανηφορίστε για τον Γρανίτη.
ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΔΙΑΔΡΟΜΗΣ : Με αφετηρία το χωριό των μονοπατιών του Γρανίτη και σε υψόμετρο 815μ στο Δ.Κ. Νευροκοπίου, η διαδρομή του αγώνα αρχίζει με το πρώτο χιλιόμετρο δασικού δρόμου και αμέσως αριστερά εισέρχεται στο μονοπάτι το οποίο καλύπτεται από βλάστηση οξιάς. Μετά από 5,5 χλμ δάσους και σε υψόμετρο 1165μ φτάνουμε στο πρώτο σταθμό τροφοδοσίας, από όπου ξεκινάει ένα ανάπτυγμα μήκους 4,6 χλμ αλπικής κορυφογραμμής με συνεχή θεά στον κάμπο της Δράμας από αριστερά και το λεκανοπέδιο του Νευροκοπίου δεξιά. Φτάνουμε στη θέση Αυχένας (υψομ. 1370μ) και στο σταθμό #2 τροφοδοσίας. Από τη θέση Αυχένας ξεκινάμε να φτάσουμε μετά από 1,7 χλμ στο ξωκλήσι του Απ. Παύλου στα 1775μ υψόμετρο, όπου και είναι το ψηλότερο σημείο του αγώνα. Στα πρώτα λοιπόν 12,4 χλμ έχουμε καταγράψει υψομετρική 1480μ+. Μετά από το Σημείο Ελέγχου της κορυφής του Απ. Παύλου κατηφορίζουμε από την ίδια διαδρομή για 1,7 χλμ, ώσπου να ξαναφτάσουμε στο διπλό σταθμό τροφοδοσίας του Αυχένα και να μας απομένουν 7,1 χλμ μονοπάτι μέσα σε δάσος οξιάς για να τερματίσουμε μέσα στο χωριό, στο σημείο από όπου ξεκινήσαμε πριν από 21 χλμ.
ΜΗΚΟΣ ΔΙΑΔΡΟΜΗΣ: 20.8 Χιλ, ΤΥΠΟΣ ΔΙΑΔΡΟΜΗΣ: Κυκλική, ΑΝΑΒΑΣΗ (D+): 1570, ΚΑΤΑΒΑΣΗ (D-): 1570, ΜΕΓΙΣΤΟ ΥΨΟΜΕΤΡΟ: 1775, ΕΛΑΧΙΣΤΟ ΥΨΟΜΕΤΡΟ: 762, ΜΕΣΟ ΥΨΟΜΕΤΡΟ: 1208, ΟΡΕΙΝΟΤΗΤΑ: 71, ΜΝΠΤ/ΧΜΔΡ/ΑΣΦΛΤ %: 91 / 6 / 3 ΔΥΣΚΟΛΙΑ ΠΕΔΙΟΥ: 4/5.
Στο Γρανίτη λειτουργούν δύο πολυτελή ξενοδοχεία προσφέροντας ευχάριστη διαμονή στον επισκέπτη και υπέροχο φαγητό στις παραδοσιακές ταβέρνες με λιχουδιές ντόπιας παραγωγής.